Toekomstgericht onderwijs in een praktijkgroep op het speciaal onderwijs cluster 4.

Als leerkracht kijk ik naar de kwaliteiten van kinderen. Wat zijn de mogelijkheden? waar zijn ze goed in en waar ligt de kracht van de leerling? Niet kijken naar belemmeringen, maar eruit halen wat erin zit.
Een groot aantal leerlingen leeft in het hier en nu. Zo zei een leerling afgelopen week tijdens het thema W.O. II : ‘twee minuten stil zijn om 20:00 uur tijdens dodenherdenking, dat ga ik echt niet doen’. ‘Daar heb ik toch niks meer mee te maken’.
Voor veel van mijn leerlingen lastig is om terug te blikken en stil te staan bij belangrijke gebeurtenissen in het verleden.
Terugkijken naar het verleden, het bespreekbaar houden van deze gebeurtenissen en met feiten komen. Dat is wat deze leerlingen nodig hebben.
Als het al ingewikkeld is om terug te kijken naar het verleden, hoe kan ik deze leerlingen dan ‘klaarstomen’ voor de toekomst? Ze leven in het heden. Het verleden en toekomst lijken ‘vage’ begrippen. Aan mij als leerkracht de taak om het verleden en de toekomst ‘levend’ te maken. ‘Bestaat er dan een 3D geprinte maanbasis’? ‘Wel cool’! De leerlingen krijgen de opdracht om na te denken over een maanbasis. En deze later te ontwerpen.
Het is in ieder geval zeker dat door technologie en digitalisering de maatschappij veranderd. Technologie zal een grotere rol gaan spelen in de samenleving. Er wordt in de toekomst verwacht dat mijn leerlingen over 21e -eeuwse vaardigheden beschikken. Uiteraard zijn er belemmeringen, maar deze zijn niet onoverkomelijk. Ik vind het belangrijk mijn leerlingen 21e -eeuwse vaardigheden te laten ontwikkelen door ze verschillende werkvormen en verwerkingsopdrachten aan te bieden. Soms betekent dat twee stappen vooruit en één stap terug. Maar dat is wat deze leerlingen nodig hebben.
Tim van den Heuvel
Leerkracht so