toekomstklas
  • 21e eeuwse thema's
  • digitale geletterheid & ICT
  • Probleemoplosvaardigheden
  • kritisch denken
  • creativiteit
  • samenwerken & communiceren
  • zelfregulatie
Werkvormen, lessuggesties en verwerkingsopdrachten in de 21e eeuw

Blog van toekomstklas

5 tips voor programmeren in het basisonderwijs

5/10/2016

0 Reacties

 
In de blogserie ‘toekomstklas daagt uit! Programmeren’ beschreef ik 5 weken lang een lessenserie ‘programmeren in de klas’. Ik creëerde verschillende (online en offline) opdrachten en dook de Raspberry Pi in. Met erg veel plezier en enthousiasme maakten de leerlingen kennis met programmeren. De lessenserie was dan ook een groot succes.
Ondertussen staat er al een 2e Raspberry Pi in een andere groep 8 en gebruik ik een 3e om het volgende programmeerproject (lampjes laten branden, dingen laten bewegen en programmeren op een display) voor te bereiden.
Maar na de eerste 5 weken programmeren in de klas, heb ik een aantal tips die ik jullie mee wil geven wanneer je zelf wilt gaan programmeren met de klas
Foto
Foto
Zorg ervoor dat je zelf de stof beheerst.

 Het werken met de verschillende programma’s vereist nogal wat (voor)kennis. Het is niet erg ingewikkeld, maar vraagt wel een tijdsinvestering. Gun jezelf deze tijd! Je hoeft niet alles te weten en te kunnen, maar je moet zelf zeker een goed script in scratch kunnen maken, python met Minecraft laten werken en een nummer kunnen maken met Sonic Pi. Ook is het aan te raden jezelf in de raspberry pi te verdiepen. Wat doet dat apparaatje eigenlijk allemaal? Wat betekenen de verschillende ‘terminalopdrachten’? Hoe voer je een update uit? 
 
Maar je hoeft ook niet alles te weten…

 Op het moment dat je met de raspberry aan de slag gaat, loop je ongetwijfeld tegen een hoop ‘problemen’ aan. De wifi doet het niet, een programma blijkt niet goed te zijn geïnstalleerd, een python opdracht werkt niet, de software crasht en je moet het complete geheugenkaartje opnieuw installeren… Ik maakte het in de afgelopen 6 weken allemaal mee.
Accepteer dat deze dingen mis gaan en ga op onderzoek uit ‘waarom’. Doe dit niet alleen! Betrek de leerlingen bij deze ‘zoektocht’. Zo zat ik meerdere malen samen met een leerling te zoeken naar ‘dat ene foutje’ in een script, of liet ik leerlingen zelf (her)installaties uitvoeren. Laat zien dat niet alles in één keer werkt…
 
Ontwikkel zelf materiaal.

 Op het moment dat je zelf instructiekaarten/boekjes gaat maken, leer je ontzettend veel. Je kunt natuurlijk veel materiaal downloaden en gebruiken als uitgangspunt, maar het zelf maken is vele malen leuker en leerzamer! Probeer opdrachten te verzinnen die de creativiteit van leerlingen prikkelt. Daag ze uit een nummer te componeren in een bepaalde muziekstijl, laat ze een stad in de lucht bouwen met Minecraft of schrijf eens een script in scratch dat antwoord geeft op een vraag uit een lesboek! 

Foto
Maar durf ook los te laten…

 Als leerkracht ben je geneigd om grip te willen houden op de lesstofinhoud. Je wilt weten wat- en hoe de leerlingen leren. Maar juist op momenten dat ik dit los liet, ontstonden er prachtige dingen. Zo programmeerde een leerling zoveel TNT in Minecraft dat de Pi 30 minuten nodig had om de ontploffing te genereren, of ‘herschreef’ een leerling het scratchscript van een spel dat zorgde voor hilarische uitkomsten.

Ga op onderzoek uit!

 Er wordt enorm veel aangeboden met betrekking tot ‘programmeren in het onderwijs’. Er zijn boeken, gastlessen, leskisten, verschillende apparaten, software etc. Allemaal hebben ze één doel, leerlingen bekend maken met- en enthousiasmeren voor programmeren. Ga op onderzoek uit! Er zijn veel mogelijkheden, maar soms zijn ze goed verstopt…

Uiteindelijk....

Natuurlijk zijn er nog tal van andere tips te geven. Wissel bijvoorbeeld individueel werk met groepswerk af, differentieer in opdrachten (er zijn grote niveau- en interesseverschillen). Maar als laatste noot wil ik graag meegeven:
​

Wees trots op je werk.
​
​
Betrek collega’s, vertel in het team waar je mee bezig bent en straal enthousiasme uit. Dat zal een voedingsbodem zijn voor nog veel meer moois!
Als een pauw!
Succes!
© toekomstklas
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Door:

    Rudger Minnee

    Archieven

    Juli 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016

    Categorieën

    Alles
    Project De 2e Kamer
    Project Planetarium
    Project ROBOTS!
    Scholing
    Terra Nova
    Toekomstklas Daagt Uit! Filosoferen In De Klas.
    Toekomstklas Daagt Uit! Programmeren.
    Toekomstklas Stelt Zich Voor
    Toekomstklas Tipt
    Word Ook Toekomstklasser!

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.
  • 21e eeuwse thema's
  • digitale geletterheid & ICT
  • Probleemoplosvaardigheden
  • kritisch denken
  • creativiteit
  • samenwerken & communiceren
  • zelfregulatie