Elk blog zal ik ingaan op een specifieke robot. Vandaag is het tijd voor de Thymio!
De Thymio

De Thymio kan je (net zoals de mBot) op verschillende manier programmeren. Zo is er een ‘scratch based’ programmeeromgeving, een ‘text’ programmeeromgeving (aseba studio) en een programmeeromgeving die beide combineert (blockly). Ik maak gebruik van de programmeertaal ‘VPL’. De visual programming language, oftewel programmeren met plaatjes!
VPL

In VPL is het ‘als….dan’ van het programmeren goed te zien. Aan de linkerkant van het programma staan alle ‘als-tegels’. Aan de rechterkant vind je de ‘dan-tegels’. In het midden van het programma is plek voor 2 (of meer) tegels. Deze lege plekken worden gescheiden door een dubbele punt. Je sleept bijvoorbeeld de tegel ‘als ik op een knop druk’ naar de linkerkant van de dubbele punt, en de tegel ‘dan wordt de Thymio rood van kleur’ naar de rechterkant. Zo heb je met het verschuiven van twee tegels al een programma gemaakt! De platte programmatekst komt rechts in het scherm. Zo kan je ook zien hoe het programma er in tekstvorm uitziet.
Basismodus
De leerlingen starten met programmeren in de basis modus. Hiervoor heb ik een instructieboekje gemaakt (onderaan de pagina als download). Al snel rijdt de Thymio door de klas, maakt de gekste geluiden en reageert op geluid.
Ook het gebruik van de sensoren is enorm makkelijk in de basis modus van de Thymio. Vooral wanneer je leerlingen continu wijst op de ‘als…dan’ van het programma. De leerlingen maakten de Thymio ‘bang’ (de Thymio ontweek al het contact), of ‘volgzaam’ (de Thymio volgt handen). Ook plakten ze met tape een route op de grond die de Thymio kon volgen.
In de ‘advanced mode’ is een hoop meer te ontdekken. De Thymio kan namelijk ook verschillende opdrachten na elkaar uitvoeren. Hiervoor zal je verschillende ‘staten’ moeten programmeren. Dat is nog best lastig.

Het werkt bijvoorbeeld als volgt:
Je kunt de Thymio zo programmeren dat hij een actie uitvoert wanneer hij een geluid hoort (bijvoorbeeld hij wordt rood van kleur). Als je dit programmeert in VPL, zal iedere keer dat je een geluid maakt de Thymio rood kleuren. Maar misschien wil je de Thymio wel bij een tweede geluid ‘blauw’ maken…. Dan komen de verschillende staten om de hoek kijken. Je kunt de Thymio zo programmeren dat hij na het eerste geluid in een andere ‘staat’ komt. Hierdoor kan je de Thymio bij een tweede geluid een andere actie laten uitvoeren (bijvoorbeeld blauw worden).
Ingewikkeld, of niet?! Ik maakte een instructieboekje voor de advanced mode. Deze is onderaan de pagina te downloaden.
Toch lukt het de kinderen (na enig geëxperimenteer) om de Thymio in de verschillende staten te programmeren.
Een prachtig apparaat, de Thymio!
Voor de Thymio heb ik geen Nederlandstalig lesmateriaal kunnen vinden. Hierdoor heb ik zelf instructieboekjes gemaakt. Wel is het handig om de volgende site te gebruiken om de software voor de Thymio te downloaden
Thymio software pagina
Heb jij tips voor het werken met de Thymio? Neem contact op!
![]()
| ![]()
|