toekomstklas
  • 21e eeuwse thema's
  • digitale geletterheid & ICT
  • Probleemoplosvaardigheden
  • kritisch denken
  • creativiteit
  • samenwerken & communiceren
  • zelfregulatie
Werkvormen, lessuggesties en verwerkingsopdrachten in de 21e eeuw

Blog van toekomstklas

Week 5, Lego mindstorms

26/4/2017

0 Reacties

 
Wat is nu leuker dan het bouwen van je eigen robot? En dan ook nog met materiaal dat iedereen kent?! Ik heb het natuurlijk over de Lego mindstorms. Prachtig materiaal met veel mogelijkheden.

In de vijfde en laatste week van project ROBOTS! lees je dan ook alles over de Lego mindstorms!​
Foto
Foto
De steen die iedereen kent…
Lego spreekt kinderen natuurlijk enorm aan. Door de grote verscheidenheid aan blokken zijn de mogelijkheden eindeloos. Lego mindstorms voegt een programmeerbaar Legoblok toe aan het enorme assortiment. Dit Legoblok kan verschillende modules aansturen. Denk aan motoren, sensoren, knoppen en lijnvolgmodules. Natuurlijk zijn alle modules te gebruiken met de reguliere Legostenen. Het is nu dus mogelijk om jouw Legobouwwerk te laten bewegen of reageren.
​
Het grote verschil met technisch Lego (dat ook de mogelijkheid geeft om motoren aan te sturen) is de programmeerfunctie van de mindstorms. Met het programma EV-3 is het mogelijk om onder andere de bekende als…dan opdrachten te programmeren. Hierdoor kan de Lego ook daadwerkelijk reageren op jouw acties!

Foto
R3PTAR
Bij het introduceren van project ROBOTS! was de Lego enorm in trek. Al snel stonden 3 duo’s in harmonie samen om de Legobakken heen de juiste stenen te zoeken. Op een tablet heb ik de bouwinstructies voor een aantal Lego robots gezet. Al snel werd de keuze gemaakt om de r3ptar robot te bouwen. Een slang die reageert op bewegingen en zelf ook kan ‘kruipen’.
​
De bouwinstructies van de robots zijn erg helder. De leerlingen hadden dan ook geen enkel probleem om de robot zelf te bouwen. Het programmeren van de r3ptar robot (met behulp van het EV-3 programma) wordt door een stappenplan in het programma op een laagdrempelige manier uitgelegd. Al na één week was het de leerlingen gelukt om de r3ptar robot te bouwen die reageerde op beweging.

Het programmeren van de afstandsbediening en het laten kruipen van de r3ptar was iets lastiger. Toch kroop na een aantal dagen de r3ptar door de school. Vaak met een gevolg van lachende leerlingen erachteraan.
​
Een eigen bouwwerk
De volgende groep die met de Lego mindstorms aan de slag ging besloot om zelf een auto te bouwen. Dit bleek achteraf een hele klus. Het bouwen van een mooie robotauto was geen probleem. Alleen nu nog een functionele auto. Wat blijkt, het programmeerbare Legoblok is nogal zwaar. Het is dan ook van groot belang goed na te denken waar je het blok plaatst. Wanneer je het blok te ver aan de voorkant van een bouwwerk plaatst, zorgt het gewicht van het blok voor teveel druk op de voorwielen. Hierdoor komt de auto (met achterwielaandrijving) nauwelijks van zijn plaats. Uiteindelijk zijn de leerlingen bijna 2 weken bezig geweest met bouwen, testen, aanpassen en verbouwen.
Dit zorgde voor heel wat frustratie. Het programmeren van de robot was geen probleem, maar het uitzoeken van de juiste gewichtsverdeling was een hele klus. Op een gegeven moment zijn de leerlingen en ik kritisch gaan kijken naar het probleem van de auto. Al snel concludeerde de leerlingen dat het gewicht van het Legoblok achter de aandrijving moest komen. Hier werd een stellage voor gebouwd. Ook viel de keuze op rupsbanden in plaats van gewone banden voor meer tractie. Uiteindelijk was het dan ook een klein feestje toen de robot rondreed door de klas.
​
Het programmeren van de Lego mindstorms blijkt (voor mijn leerlingen) relatief simpel. Na een paar tests, lukte het de lijnvolgmodule aan te sluiten en een bewegingssensor aan de praat te krijgen. De echte uitdaging zit in het bouwen van een goede robot. Er moet een idee zijn, een plan van aanpak en een creatieve en kritische blik. Ook moet je omgaan met tegenslagen en de Legosteen programmeren. Dat maakt de Lego mindstorms misschien wel het ‘totaalpakket’ voor het aanbieden van 21e eeuwse vaardigheden…..
​
Tips
Tijdens de voorbereidingen van project ROBOTS kwam ik een hoop interessante sites tegen! Hieronder een aantal sites waar meer informatie te vinden is over de Lego mindstorms en lessen in coderen!

Bouw een robot (Lego site)
Verschillende bouwplannen (in pdf) voor mindstorm robots.

Bouw een robot (Lego fansite)
Verschillende bouwplannen (in pdf) voor mindstorm robots door fans. Vaak leuke kleine robots met interessante functionaliteiten.

Legoleerlijn
Een site met een schat aan informatie. Hier ook een aantal bouwplannen (in pdf) voor speciale educatierobots.

De EV-3 robot programmeren
Een leuke set opdrachten voor de Lego mindstorms inclusief instructiefilmpjes en instructiekaarten als download.
​
© toekomstklas
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Door:

    Rudger Minnee

    Archieven

    Juli 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016

    Categorieën

    Alles
    Project De 2e Kamer
    Project Planetarium
    Project ROBOTS!
    Scholing
    Terra Nova
    Toekomstklas Daagt Uit! Filosoferen In De Klas.
    Toekomstklas Daagt Uit! Programmeren.
    Toekomstklas Stelt Zich Voor
    Toekomstklas Tipt
    Word Ook Toekomstklasser!

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.
  • 21e eeuwse thema's
  • digitale geletterheid & ICT
  • Probleemoplosvaardigheden
  • kritisch denken
  • creativiteit
  • samenwerken & communiceren
  • zelfregulatie